Naistenpäivä 2021 // Mitä nainen saa tehdä?

Mar 07, 2021

Lapsena esikuvanani oli vahva ja itsenäinen nainen, äiti, josta tuli professori ja ritari.

Opin malliin, jossa niin naiset kuin miehet, tytöt, pojat ja muut, kaikki ihmiset voivat tehdä mitä haluavat ja saavat tavoitella unelmiaan.

Tykkäsin myös Pikku Myystä ja Molly Moon -kirjoista, joissa pieni tyttö hypnotisoi porukkaa ja teki sitten ihan mitä huvittaa.

Siksi oli pysäyttävä kokemus, kun parikymppisinä matkustimme serkkuni Riikan kanssa Intiaan ja meille ei mm. meinattu myydä siellä junalippuja, koska olimme naisia. Avautui uudenlainen maailma, jossa toisilla ihmisillä oli erilaiset oikeudet ja mahdollisuudet, vain koska he olivat syntyneet naisiksi tai miehiksi. Olin tietysti lukenut asiasta, mutta oli eri juttu kokea sellaista itse.

Positiivista on se, että sukupuolten tasa-arvo on parantunut ja Suomessa tilanne on jo hyvä, vaikka vielä on tehtävää.

Uskon, että jokainen voi vaikuttaa asiaan omalta osaltaan, tarkastelemalla omia uskomuksiaan ja (ehkä osin tiedostamattomia) asenteitaan.

Mitä nainen voi ja saa tehdä? Millaisia naiset ovat ja millaisia heidän kuuluu olla, millaisia toisaalta miehet?

Millaista on ”hyvä vaimomateriaali”, mikä on sopivaa naiseutta ja mitkä ovat hyviä tyttöjen leikkejä — tai vaikka sopivia naisten ammatteja, vaatteita tai hiustyylejä?

Jokaisessa ihmisessä on olemassa niin feminiini kuin maskuliininen puoli ja kukin voi toteuttaa näitä ominaisuuksiaan haluamallaan tavalla.

Ei tarvitse mahtua mihinkään valmiiseen naisen tai miehen muottiin, vaan saa luoda vaikka kokonaan oman muottinsa. (Ja toisaalta jos haluaa kuulua perinteiseen muottiin, niin sekin on OK.)

Kaikenlaiset naiset – naiselliset, poikamaiset ja villit, sievät, luovat ja karismaattiset, fiksut, hellät ja huomaavaiset, tunnolliset, päämäärätietoiset, herkät ja hassut, hyvää päivää meille ja teille! 🌹

#naistenpäivä #naiset #breakingnormsandbarriers #lupakukoistaa